dimecres, 7 de novembre del 2012

Les eleccions americanes i catalanes a les Xarxes Socials

Estem vivint unes setmanes electoralment molt intenses. Acabem de passar les eleccions als EUA, amb la victòria d’Obama, i aquest divendres comença la campanya electoral a Catalunya, en unes eleccions que seran decisives per al futur del país. Unes eleccions que cada cop estan més presents a les Xarxes Socials. Avui, tots els partits polítics fan servir els canals de comunicació 2.0 per col·locar eslògans i esgarrapar vots.

 La primera gran campanya 2.0 va ser la que va portar a Barack Obama a la presidència dels EUA ara fa 4 anys. Una campanya que el New York Times va considerar clau per a l’elecció del primer president negre de la història dels Estats Units, que ha marcat les eleccions d’aquest 2012 i que, tot i que amb matisos, segurament també marcarà la campanya actual a Catalunya.

Tuit del perfil de BarackObama. Segons Twitter, és el tuit amb RTs de la història.
Les accions d’Obama i del seu equip de comunicació han establert les bases de com s’ha de demanar el vot a través dels canals socials. La primera lliçó és que els partits han d’adaptar el seu missatge a les Xarxes Socials. Twitter, Facebook, Youtube tenen un llenguatge especial i els seus usuaris volen missatges autèntics amb els que es puguin sentir identificats.

Els internautes no accepten els tradicionals mítings ni els avorrits anuncis electorals. Els votants potencials volen propostes i missatges clars. Volen i reclamen autenticitat. D’aquesta manera, els partits no només poden llençar els seus missatges, sinó que els seus seguidors estaran encantats de fer-los difusió. És aquí on l’elector es transforma en part de la campanya també. Una tàctica que els gabinets demòcrates han sabut exportar en els campanyes americanes.


dimecres, 3 d’octubre del 2012

Ensenya l’interior del teu negoci amb Google Business Photos

Google va renovant mica en mica el seu servei de mapes i les possibilitats que ofereix a negocis i establiments. L’última eina publicada és Google Business Photos, un servei que ens permet ensenyar l’interior de la nostra botiga com si hi estiguéssim presents. De fet, el que fa Google Business Maps és introduir-nos a l’interior de les botigues de la mateixa manera que Google Street View ens permet passejar pels carrers de la nostra ciutat.



Gràcies a Google Business Photos podem situar a l’internauta a l’interior del nostre establiment i ensenyar les virtuts de l’interior de la nostra botiga. L’usuari podrà desplaçar-se lliurement, podent recórrer tots els punts de l’establiment. Una bona eina per mostrar el món qui som i què oferir als nostres visitants.

Per aparèixer en aquesta eina l’únic que hem de fer és posar-nos en contacte amb alguns dels fotògrafs que estan a la nostra disposició, concretar una cita i deixar que ens facin les fotos. Al cap d’uns dies, les fotos interiors apareixeran a la fitxa del nostre establiment a Google Maps i Google+. Per concretar una visita d’un dels fotògrafs de Google podeu anar al web de Google Business Photos.

Si mai us atreviu a fer aquest pas, tingueu preparat el vostre establiment per a la trobada, deixeu-lo recollit, endreçat i prepareu alguna sorpresa. El que vegi el fotògraf és el que veuran centenars i milers usuaris de tot el món. Fixeu-vos amb l’exemple d’aquesta botiga de discos de San Francisco.

Què us sembla aquesta nova iniciativa de Google?

divendres, 21 de setembre del 2012

Facebook presenta Offers, una nova eina per fer ofertes exclusives per als nostres fans

Facebook ha presentat una nova eina de màrqueting que pot ser molt interessant per a negocis i marques. Es tracta de Facebook Offers, una eina amb la que podem publicar ofertes especials per als nostres seguidors de Facebook.

Exemple de promoció. Qui vulgui una Nintendo 3DS ja s'hi pot apuntar.
Com el seu nom indica, Facebook Offers serveix per crear i difondre promocions a través d’aquesta xarxa social. El seu funcionament és molt senzill i intuïtiu, però la principal avantatge és que les promocions poden tenir un gran impacte viral si les construïm de forma eficient. Això vol dir que les nostres ofertes poden arribar a persones que no són fans de la nostra pàgina.

Per crear una promoció només hem d’identificar què és allò que volem promocionar entre els nostres clients. Podem escollir, per exemple, entre un descompte important per al proper cop que els usuaris ens vinguin a veure o regalar un producte o regal per cada compra que ens facin. Podem fer una oferta per a la nostra botiga física, però també per a la botiga online.

L’oferta que publiquem quedarà publicada com si fos una actualització d’estat o una fotografia: apareixerà al nostre Mur i al Canal de Notícies dels nostres fans. A més, quan una persona s’hi apunti, totes les seves amistats veuran com s’hi ha apuntat. D’aquesta manera podrem arribar a persones que no són fans de la nostra pàgina.

Crear una promoció a Facebook Offers és molt fàcil i només hem de seguir els següents passos:
  • Anar a la nostra FanPage (aquesta és una opció exclusiva per pàgines). 
  • Buscar l’opció ofertes (en alguns perfins pot ser que encara no estigui actiu). 
  • Escollir si volem que la promoció es faci a la botiga física, online o als dos llocs. 
  • Escollir una foto de presentació, una descripció i les condicions. La foto ha de ser màxim d’atractiva possible, la descripció ha de ser clara i ha d’atraure als fans (per exemple, aconsegueix un llibre gratis cada cop que vinguis a prendre un cafè) i les bases han de ser clares i han d’estipular tots els aspectes que comportin la promoció, com ara la data de finalització. 
  • Escollir quantes unitats volem regalar. Un cop un usuari reclami una oferta, quedarà una unitat menys per agafar. D’aquesta manera podem controlar els recursos que hi volem destinar.
  • Un cop l’usuari ha reclamat el premi, rebrà un correu que haurà d’ensenyar a la botiga física (ja sigui perquè l’ha imprès o perquè l’ensenya amb l’smartphone) i que l’identificarà com un dels usuaris a entregar el premi o descompte. En el cas de la botiga online, la gent rebrà un codi especial que podrà fer servir quan cregui més convenient.
Exemple per veure què rebrà un usuari que s'apunti a una de les nostres promocions.
Amb Facebook Offers podem crear tantes promocions com vulguem, sempre tenint en compte que són accessibles per als nostres negocis. I es que aquesta és una molt bona eina per augmentar la fidelitat dels nostres seguidors, ja que si ens segueixen, nosaltres els hi podrem enviar descomptes i regals exclusius per a ells.

Més informació: Vídeo de presentació de Facebook Offers (en anglès).

dijous, 20 de setembre del 2012

Com actualitzar el nostre perfil de Twitter i posar una foto de portada

Gairebé per sorpresa, Twitter va introduir ahir una sèrie de canvis en la seva plataforma web i en les aplicacions per smartphones que modifiquen la visualització dels perfils dels usuaris. La principal novetat és la introducció d’un foto de portada (“header photo”, com en diuen ells) que ens deixa personalitzar el nostre perfil d’usuari però que ens recorda i molt a les fotos de portada que va estrenar ara fa uns mesos Facebook.

Aquestes fotos de portada es situen a la part superior de la pàgina de visualització del nostre perfil a Twitter i hi podem posar la foto que nosaltres vulguem. En el meu cas, he posat una foto d’un servidor al Horse Shoe, al Gran Canyion. Fixeu-vos com ara la foto de perfil i la descripció personal apareixen per sobre la fotografia.


La foto ens serveix com a presentació del perfil –ja sigui una persona i empresa- i ens permet per mostrar aquella imatge que més ens interessi. A continuació us explico els passos per posar aquesta imatge i alguns consells a tenir en compte: 
  • La foto de portada es pot instal·lar en el menú Editar el perfil > Disseny > Canvia header.
  • Twitter ens recomana que la foto tingui una resolució de 1200x600 píxels. Per tant, haurem d’adaptar o crear una foto o imatge en aquesta resolució.
  • Un cop pujada la fotografia, acceptem i guardem canvis.
  • Tingueu en compte de deixar la part central superior lliure perquè allà hi anirà la foto de perfil i que en la part inferior, també alineat al centre, hi anirà la descripció. 
  • Eviteu posar cap mena de text a la foto, deixeu que la vostra descripció respiri per sobre la imatge. Compte també amb els colors de la imatge, han de permetre llegir la vostra descripció. 
  • A part d’aquests canvis, ara Twitter també permet alinear la foto de fons del nostre perfil. D’aquesta manera, podem jugar amb la situació d’aquesta imatge en el nostre perfil. 
  • Un altre dels canvis és la opció Superposició, que posa una pestanya blanca o negra en les columnes centrals de Twitter. Marqueu aquella opció que quedi millor en el vostre perfil. 
Aquesta és la manera de tenir un perfil renovat i la possibilitat de jugar amb la imatge de fons. Ja heu canviat la vostra fotografia de portada? Us agraden els canvis introduïts per Twitter?

dimecres, 22 d’agost del 2012

9 consells bàsics per fer servir Pinterest

La setmana passada parlàvem de com podem destacar a Pinterest, la Xarxa Social que ha revolucionat Internet en els últims mesos. Com dèiem, Pinterest és una xarxa molt visual en la que els usuaris comparteixen aquelles imatges o fotografies que troben interessants o atractives. Per tant, si volem tenir un perfil d’èxit a Pinterest haurem de ser molt fotogènics.


Tenir una cara bonica a Pinterest és essencial, però necessitarem una mica més. Primer de tot ens haurem de donar a conèixer i després haurem de cuidar el nostre aspecte per estar sempre radiants. Com en totes les Xarxes Socials cal una estratègia definida i ser constants. En aquest cas, l’estratègia passa per saber quines imatges volem posar als nostres taulers.

Un cop tinguem definida l’estratègia, serà el moment d’actuar i moure’ns per l’interior d’aquesta xarxa. Pinterest és un servei intuïtiu, fàcil d’entendre i de fer servir. Per aconseguir moure’ns de manera eficient, us recomano que seguiu aquests consells d’ús:
  • Fer servir imatges atractives. La pàgina d’inicial de Pinterest mostra milers de fotos de centenars d’usuaris, que competeixen entre sí. Quan més atractiva sigui una imatge, més possibilitats tenim de que destaqui.
  • Permetre que els usuaris puguin pinejar des de la nostra web. De la mateixa manera que existeix el botó Compartir de Facebook, hem de posar també un botó de Compartir a Pinterest. Els usuaris ho tindran més fàcil per compartir les nostres imatges en els seus perfils. D’aquesta manera aconseguirem enllaços al nostre web i noves visites. 
  • Cercar imatges a Pinterest. Podem trobar imatges noves a la pàgina principal, a la nostra pàgina d’Inici, en etiquetes o per taulers específics. Quan més moviment tinguem, a més gent podrem arribar.
  • Seguir els taulers que més ens interessin. Cada cop que seguim a algú, veurem tots els seus pins a la nostra pàgina principal. A vegades, pot ser que només ens interessi seguir un tema en concret (per exemple, cotxes vintage). En aquest cas, podem seguir aquest tauler i no a tot l’usuari sencer. Així ens serà més fàcil cercar noves imatges.
  • Pinejar mentre naveguem. Si instal·lem el botó “Pin it” al nostre navegador, podrem pinejar totes aquelles imatges que trobem mentre naveguem. Així és molt més fàcil mantenir en moviment el nostre perfil.
  • Fer servir Pintest com a catàleg de presentació. Podem fer servir Pinterest com un gran catàleg de productes i serveis propis. En aquest cas, us recomano crear un únic tauler específic per aquestes imatges. Recordeu, però, que a les Xarxes hem de ser més socials que comercials.
  • Repinejar un pin des de la web orginal. Podem repinejar les imatges de qualsevol usuari. Ara bé, si no volem fer publicitat d’altres perfils, podem cercar la imatge original des de la web on està i compartir-la des d’allà. D’aquesta manera, farem que el pin sigui original nostre. 
  • Posar paraules claus. En el moment de pinejar o de crear un àlbum, hem de fer servir totes les paraules claus necessàries. D’aquesta manera, els pins i els àlbums apareixeran als resultats de les cerques internes. 
  • Desactivar l’opció Ocultar el perfil als motors de cerca. Encara que sembli contradictori, hem de mantenir desactivada aquesta opció si volem que el perfil aparegui en els cercadors d’Internet. 
Si teniu més consells i els voleu compartir amb nosaltres, podeu deixar un comentari a l'entrada. Happy pinning!

dijous, 16 d’agost del 2012

Com podem descatar a Pinterest

Pinterest ha estat l’últim gran descobriment dins de l’univers de les Xarxes Socials. Cada dia hi ha més pimes, professionals i organitzacions que usen aquesta xarxa per donar-se a conèixer i promocionar els seus serveis.


L’èxit de Pinterest radica en el fet que és una xarxa molt visual i que, per tant, entra pels ulls dels usuaris. Això vol dir que, si volem destacar a Pinterest, haurem de ser molt fotogènics. Això vol dir tenir un producte o servei que sigui fàcilment retratable en una imatge o fotografia. Per norma general, una imatge d’un hotel sempre serà molt més atractiva que la d’una ampolla d’aigua.

Pinterest ens obliga a ser autèntics i originals. Hem de saber identificar quines són les nostres fotografies més atractives per atraure als usuaris. Si només compartim fotos d’ampolles aviat avorrirem als nostres seguidors. Ara bé, si posem aquestes ampolles en situacions inversemblants o presentem quelcom extraordinari, podem tenir un perfil d’èxit a Pinterest.

També hem d’evitar compartir només fotos comercials dels nostres productes o serveis. Una bona estratègia a Pinterest és la que combina aquestes fotos amb imatges relacionades amb els nostres serveis. Per exemple, plats d’alimentació sana i equilibrada.

Si seguiu aquests consells podreu tenir un perfil destacat a Pinterest. En el vostre cas, quina estratègia feu servir?

dimarts, 24 de juliol del 2012

Com fer servir les actualitzacions locals de Foursquare

Foursquare ha donat en els darrers dies un pas molt important per acostar-se a les empreses i als petits negocis locals. La Xarxa Social de geolocalització va presentar la setmana passada les “Actualitzacions Locals”, una nova eina que permet a botigues i locals enviar actualitzacions d’estat als seus seguidors. Com si fos un Facebook o un Twiter més, ara podem compartir les nostres novetats també a Foursquare.

Exemple d'actualització d'estat.

D’aquesta manera, Foursquare ens dóna una nova manera per arribar a la nostra audiència i compartir les nostres notícies més destacades. Ara bé, hem de tenir en compte les diferents característiques per fer-ne un ús responsable i evitar caure en l’spam.

Com bé defineix el seu nom, les actualitzacions locals de Foursquare ens permeten enviar missatges als nostres seguidors. Aquests missatges apareixen a la pestanya inicial de la aplicació –ja sigui via web o via mòbil-, però també al perfil de l’establiment o a la pàgina d’empresa de la marca. Compte, però, que només veuran aquesta actualització les persones que hagin registrat una visita a l’establiment (és a dir, fer un check-in) o siguin fans de l’establiment o la marca a Foursquare.

dimarts, 3 de juliol del 2012

Què fer amb el perfil de Facebook d'una persona que ha mort

Perdre un familiar és una situació molt tràgica i que requereix un munt de paperassa, una tasca que mai no és agradable de fer. Entre totes les coses que també s’han de valorar és què fer amb els perfils personals que aquesta persona tenia a les Xarxes Socials, especialment en aquells llocs on era més visible. No fer-ho pot portar a situacions no desitjades per familiars, amics i coneguts, com que aparegui en determinats espais de les Xarxes.

El més senzill és esborrar els perfils que aquesta persona tenia a les Xarxes Socials, però hi ha altres opcions que es poden valorar. En especial, us destaco dues opcions que trobem a Facebook.

La primera és de la possibilitat de “memorialize” el perfil d’aquesta persona. Aquesta opció ens permet convertir el perfil seleccionat en una espècie de recordatori virtual, on tothom qui ho desitgi podrà deixar un últim missatge pòstum al Mur d’aquesta persona. La principal avantatge d’aquesta opció és que el perfil perdrà la resta de funcions, fent que, per exemple, ningú li pugui enviar sol·licituds d’amistat o que les aplicacions (com ara jocs) puguin enganxar publicacions al seu mur.

Per activat aquesta opció, heu d’anar a la secció “Memoralize” que trobareu a l’interior de Facebook. Teniu més informació en aquest apartat del Centre d’Ajuda.

La segona opció és "If I die", una aplicació que ens permet enviar un missatge pòstum des del nostre perfil. El seu funcionament és molt senzill: seleccionem el missatge i triem tres amics dins de Facebook. Quan aquestes tres persones indiquin que la primera persona està morta, l’aplicació enviarà el missatge programat. La idea és bona, però s’ha de seleccionar molt bé els amics per a que no et juguin una mala passada.

Per desgracia, a Twitter no conec cap opció similar (en coneixeu alguna vosaltres?). L’única opció és que un amic o un familiar desactivi el compte de forma manual. Si el voleu deixar obert, us recomano posar la foto en blanc i negre (com fan a molts obituaris) i publicar un últim missatge per a que tothom conegui la noticia.

Per cert, si poguéssiu escriure un missatge des de la tomba, quin escriureu? En el meu cas, jo demanaria que s’escrivís: “Estic mort. Literalment. Perdoneu per si no piulo més, però al cel encara no ha arribat l’ocellet de Twitter”.

Enllaços relacionats: Death and the Social Network: The Persistence of Digital Identity

dimecres, 13 de juny del 2012

Com compartir una revista a Facebook

Fa uns mesos us explicava com ho podíem fer per enllaçar una revista o publicació en paper en l’interior de les pàgines de Facebook. En aquest cas fèiem servir el servei de publicació Issuu un dels més reconeguts d’Internet, però el procés era llarg i laboriós. Des de fa unes setmanes, aquest procés s’ha simplificat i ara és molt més senzill.


Per publicar una revista en la nostra pàgina de Facebook hem de seguir els següents passos.
  • Primer de tot, hem d’instal·lar a la nostra pàgina una aplicació que ens permeti crear una pestanya en HTML. En aquest cas, podem usar Static HTML, una aplicació gratuïta que val la pena fer servir.
  • Un cop instal·lada, hem d’anar a Issuu i seleccionar el fitxer que volem compartir. Fem clic a "Editar" i cerquem la pestanya "Widget". En aquesta pestanya podem editar algunes característiques de la revista, com la mida. Selecciones les opcions que més ens interessin i seleccionem el codi que trobarem a "Embed code".
  • Copiem el codi i l’enganxem a la pestanya que ens ha creat l’aplicació Static HTML. Podem seleccionar si volem que ho pugui veure tothom o que només estigui disponible per als fans. Guardem els canvis i ja ho tenim fet.
  • Podem actualitzar i donar format a la pestanya d'Static HTML amb el format i els elements que més ens interessin, com ara lletres, imatges, marcs, etc... Haurem de dominar llenguatge HTML per fer-ho.
  • Podem seleccionar una imatge de presentació per a millorar la presentació de la pestanya a la pàgina principal de la nostra FanPage de Facebook. La resolució d’aquesta imatge és de 111x74 pixels.
  • Podem posar més d’una publicació. Per fer-ho, haurem de copiar el codi de la segona revista a continuació de la primera.
Mireu com queda al Facebook del Mercat de la Masuca. Si us agrada, compartiu-ho amb els vostres amics.

PD 03/06/2013 Entrada actualitzada amb els darrers canvis a Issuu.

dijous, 7 de juny del 2012

Com potenciar una activitat real amb els hastags de Twitter

Els hastags de Twitter són una gran eina de comunicació. Moltes persones i empreses els fan servir per etiquetar les seves piulades i participar en els debats que es generen a Twitter. A més, però, també serveixen per portar al món 2.0 qualsevol acció, jornada o activitat que es faci en el món real, no virtual.

A l’organitzar una jornada (ja sigui una acció de ventes o una activitat lúdica) podem fer servir els hastags de Twitter per potenciar l’activitat i donar-la a conèixer a tots els usuaris de Twitter. D’aquesta manera, la nostra acció pot arribar a persones que, en un principi, no la coneixien. Etiquetar una acció amb un hastag ens permetrà guanyar difusió i arribar a més persones.

Crear un #hastag a Twitter és molt fàcil, ja que només hem d’escollir el nom de l’etiqueta i escriure el coixinet (#) al davant. Per a fer-lo córrer i que arribi a més gent, us recomano que seguiu aquests passos:
  • El hastag de la nostra activitat ha de ser original, divertit, fàcil de recordar i verge (és a dir, que no l’hagi fet servir ningú).
  • Tota la gent que participi de l’activitat l’ha de conèixer. Ja sigui perquè l’ha vist al Facebook o perquè el veu en qualsevol dels cartells promocionals. El hastag ha de tenir la màxima visibilitat.
  • Hi ha de col·laborar tot l’equip. Si som 10 organitzadors i tots 10 tenim Twitter, tots 10 hem de piular amb el hastag per fer-lo córrer. D’aquesta manera arribarem a més persones i tothom hi voldrà participar també.
  • Hem de ser constants i no rendir-nos a la primera. És possible que alguns participats no se’n adonin del hastag o que no el vulguin fer servir. Per arribar a tothom haurem d’escriure més d’un missatge i repetir-lo a diferents hores.
  • Hem d’incitar a la participació i a que la gent faci RT. Així, els nostres missatges arribaran als contactes dels nostres contactes.
  • S’ha d’aconseguir la màxima viralitat. Quan més es conegui, més gent participarà, més gran es farà el hastag i més difusió tindrà.
Si mai arribeu a aconseguir ser TT, haureu aconseguit un dels premis més buscats de Twitter! :) Bona sort!

dijous, 19 d’abril del 2012

Vinthink, la Xarxa Social per als amants del vi

Cada cop hi ha més Xarxes Socials a Internet. I cada cop n’hi ha de més específiques. Aquest és el cas de Vinthink, una xarxa social exclusiva per als amants del vi. Aquesta és una proposta catalana que ja fa uns quans mesos que està en marxa i que té molt bona pinta. Fem una copa electrònica?

Pàgina principal de Vinthink
Vinthink és una Xarxa Social en la que els usuaris poden compartir la seva passió pels vins, conèixer noves varietats i conversar amb d’altres aficionats. Aquesta és una bona eina per trobar informació sobre les diferents varietats i vins i conèixer noves propostes. Està pensada tant per nous iniciats com per experts, ja que tots dos perfils en poden treure bon rendiment. Actualment, hi ha registrats 11.000 cellers, 60.000 vins i caves i ja ha reunit a més de 10.000 usuaris

Vinthink té un disseny atractiu i simple, el que permet una navegació ràpida i fluïda. Té les opcions típiques de qualsevol Xarxa Social, com ara un inici amb totes les notícies i la possibilitat de fer-se amics o seguidors d’altres usuaris. A més, i com a elements destacats, podem trobar les pestanyes de "Vins", "Bodegues" i "Esdeveniments".

Selecció de vins.

Esdeveniments.

En la pestanya de "Vins" podem trobar aquells vins que ja hem tastat o una selecció d’aquells vins que ens poden agradar segons els nostres gustos. Una gran eina per aquells que, com un servidor, li agraden els vins però no en té massa idea. A "Bodegues" hi podem trobar les bodegues i cellers productors, amb els seus vins. I a "Esdeveniment" podem localitzar per geolocalització aquells actes que es facin al voltant del món del vi.

Per fer l’experiència molt més interessant, també ens podem baixar l’aplicació per a iPhone. Aquesta aplicació ens permet comentar i valorar vins mentre els tastem, al restaurant, al celler, en un tast de vins o a casa nostra. A més, ens permet trobar els cellers, bodegues i cartes de vins més pròxims a nosaltres gràcies a la geolocalització. Totes aquestes opcions, si ho volem, les podem compartir a Facebook o Twitter.

Dins de Vinthink també hi ha un espai per a que les empreses hi participin. En aquest cas, tots els cellers i bodegues hi haurien de tenir una presència forta per posicionar bé els seus productes i activitats i donar-se a conèixer. A més de les opcions gratuïtes, Vinthink permet a les empreses promocionar-se mitjançant espais de patrocini.

Heu tastat Vinthink? Què us sembla? Teniu més informació al web de TICAnoia: Vinthink està pensada per als amants del vi, però també per als cellers

divendres, 23 de març del 2012

Facebook crea Interests, llistes amb els nostres interessos

Facebook ha activat aquesta setmana Interests, una nova funcionalitat que ens permet crear llistes amb tot allò que ens agrada de Facebook. Aquesta és una nova característica que ens permet seguir a diferents perfils (ja siguin persones, subscripcions o pàgines) i rebre les seves actualitzacions en una única llista unificada.


Interests ens permet seguir les pàgines i usuaris que més ens agradin o interessin. Així, per exemple, si vull seguir les pàgines de diferents marques de moda puc integrar-es totes en la llista “Moda”.

Per crear una llista d’interessos hem d’anar a l’Inici, buscar la pestanya Interests (banda esquerra) i l’opció “Add Interests”. Si anem a “Crea una llista” podrem crear una llista amb les nostres amistats, persones a les que estem subscrites i les pàgines que ens agradin. Facebook ens permet fer llistes privades (només per a nosaltres), per a les nostres amistats o llistes públiques, que podran veure tots els usuaris de Facebook. En aquest sentit, jo ja he creat una llista amb diferents pàgines oficials de Facebook.

Com crear una llista d'interessos.
Com afegir una pàgina a una llista d'interessos.
Segurament Interests us sonarà d’alguna cosa. Interests és el mateix que fa Twitter amb les seves llistes i, si m’ho permeteu, també s’assembla molt als cercles d’amistats de Google+. Estem parlant d’una característica copiada? És molt possible que Facebook s’hi hagi “inspirat” clarament en les característiques de les seves grans rivals per crear aquesta eina.

Aquesta és una bona eina per seguir diferents perfils, cosa que fins ara ja podíem fer amb un lector de RSS, fins ara Facebook ens donava l’oportunitat de rebre les actualitzacions gràcies a aquesta tecnologia. Malauradament, ara Facebook només ens permet seguir les pàgines que ens interessen des del propi Facebook, ja que han desactivat l’oportunitat de rebre les actualitzacions via RSS. Una mala notícia, ja que no sempre podrem entrar a Facebook i perquè fer el seguiment via lector RSS és realment efectiu.

Ja heu provat de crear la vostra primera llista? Què us sembla?

dimecres, 7 de març del 2012

Timeline Pages: com treure’n el màxim rendiment


Avui fa precisament una setmana veiem com Facebook publicava el nou format de pàgines d’empreses, que ara reben el nom de Timeline Pages. Aquest format s’assembla molt als nous perfils personals que Facebook va presentar ara fa uns mesos.



El canvi de disseny ha portat noves característiques que cal conèixer per treure el màxim rendiment de la nostra pàgina. Les repassem:
  • Podem personalitzar el nostre perfil amb una foto de portada destacada, que ocuparà tot l’ample del nostre perfil. Hem d’intentar que la foto destaqui i que sigui divertida, impactant i original. La mida d’aquesta foto és de 850x315 píxels. Aquesta foto és un complement a la imatge de perfil que ja hi havia fins ara.
  • Els perfils d’empreses incorporen la cronologia, això vol dir que podem publicar en qualsevol punt de la història de la nostra organització. Per exemple, si el 13 de gener de 1985 la nostra empresa va guanyar un premi, podem posar una història o una foto d’aquell dia. Al perfil de la Coca-Cola trobareu alguns exemples de la seva història.
  • Podem destacar aquells elements que ens semblin més interessants. Podem fer que una història s’expandeixi a tot l’ample del perfil o que quedi destacat a l’inici. Així, per exemple, podrem destacar un missatge encara que faci dies que l’haguem publicat.
  • Els nostres seguidors (o qualsevol usuari de Facebook) ens pot enviar missatges privats. Facebook ens permet desactivar aquesta opció, però us recomano que la deixeu activa. D’aquesta manera, podreu resoldre els seus dubtes d’una forma privada i confidencial.
  • Les aplicacions i pestanyes canvien de lloc. En el format antic, les aplicacions i pestanyes es mostraven en una barra lateral. Ara es mostren sota de la foto de portada, en una espècie de carpetes. En podem destacar quatre (la “carpeta” de fotos és inamovible) i les altres quedaran com amagades. A més, les pestanyes tenen ara una mida de 850 píxels i poden posar-li una miniatura de 111x74 píxels (que és la que es mostrarà en les carpetes).
  • Desapareixen les pestanyes de benvinguda. Encara que continuïn visibles, les pestanyes de benvinguda perden el seu valor ja que, d’entrada, els nous usuaris aterren al Mur (i no a la pestanya de benvinguda, especialment dissenyada per a captar fans). Això ha generat molta polèmica, perquè moltes pàgines havien creat molt bones pàgines d’aterratge. Ara bé, Facebook si ens permet derivar els nous visitants cap a una pàgina de benvinguda si posem un anunc.

De moment, l’adaptació de les Timeline Pages és voluntària, però a finals de mes totes les pàgines es passaran al nou format. Ja heu transformat el vostre perfil? Us agrada més o menys que l’anterior? Esteu d’acord amb els canvis?

Per cert, sabíeu que fa poc més d'un hi va haver-hi un altre canvi en el format de les pàgines d'empresa a Facebook?

dilluns, 27 de febrer del 2012

Usernames a les Xarxes Socials

A l’hora de crear-nos un perfil a les Xarxes Socials hem cuidar un aspecte molt important: escollir el nom d’usuari més adient per a la nostra empresa. El nom d’usuari (o username, en anglès) és el nom amb el que ens coneixerem a les Xarxes Socials i per tant hem d’escollir-ho cautelosament.

Totes les Xarxes Socials tenen vinculat un nom d’usuari. El de Twitter és més identificador, ja que és amb el que ens coneixeran tots: @nomdusuari. A Facebook o la nova Pinterest, el nom d’usuari determinarà bàsicament la URL del nostre perfil. Per exemple, facebook.com/nomdusuari.

Reservar un bon nom d’usuari a les Xarxes Socials ens ajudarà al SEO de l’empresa, a millorar la imatge i el reconeixement de la marca (especialment si la nostra marca és reconeguda) i permetrà informar dels nostres perfils d’una forma molt més ràpida. A l’hora de triar un bon nom d’usuari hem de seguir dues premisses: reservar el nostre nom d’empresa i fer que el nom d’usuari sigui el mateix a totes les Xarxes Socials.

Tot i això, ens podem trobar que el nostre nom d’usuari estigui ja agafat per una altra persona o empresa. Què fem en aquests casos? Primer de tot, hem de comprovar que l’usuari no ens estigui plagiant. Si ens plagia, podrem demanar a la Xarxa Social que elimini el seu perfil. Ara bé, si el nostre adversari és diu igual que nosaltres, aleshores tindrem un petit problema: els nostres seguidors ens poden confondre i seguir als altres de forma errònia.

En aquests casos, tenim varies alternatives:
  • Demanar (i resar) perquè l’altra persona ens cedeixi el seu nom d’usuari. A Facebook, però, serà pràcticament impossible recuperar-lo. 
  • En el cas de Twitter, si el perfil està sense actualitzar podem esperar (i resar) perquè Twitter el desconnecti i el torni a deixar lliure. Això pot passar als sis mesos de inactivitat del perfil. En el cas de Facebook, serà pràcticament impossible recuperar-lo. 
  • Optar per alguna variació en alguns dels nom d’usuari. Algunes empreses del món de la moda, per exemple, opten per afegir paraules com “fashion”. 
  • Optar per replicar aquesta variació a totes les Xarxes Socials. És perillós perquè haurem d’aplicar el mateix nom a tot arreu (el que ens pot portar novament a aquest problema). 

Escollir un bon nom d’usuari és tant o més important que escollir una bona url per a la nostra web. Molts projectes han canviat de nom –especialment aquells que comencen- perquè un (o varis) noms d’usuaris ja estaven agafats. Per tant, quan escollim nom per a la nostra empresa primer hem de mirar si els seus noms d’usuaris ja estan agafats.

Heu tingut problemes a l’hora d’escollir un nom d’usuari per a la vostra empresa o a nivell particular? Expliqueu-ho als comentaris!

Més informació: Demanar un nom d'usuari a Facebook.

dimarts, 31 de gener del 2012

Cal estar a totes les Xarxes Socials?


En l’actualitat, existeixen centenars de Xarxes Socials i comunitats en xarxa a les que ens hi podem connectar. N’hi ha tantes que a vegades és impossible estar a tot arreu al mateix temps. Això ens obliga, tan a nivell personal com professional, a escollir molt bé a on hem d’estar i a destinar el temps i recursos adequats. A vegades, és difícil fer la millor selecció.

A nivell personal, la selecció es fa de forma natural. Només estem a aquelles xarxes socials on hi son els nostres cercles d’amistats o allà on tenim una relació amb la resta d’usuaris. Això és així perquè a ningú li agrada estar sol enlloc i perquè ens agrada relacionar-nos amb la gent del nostre entorn. Si estem en una xarxa però no la fem social, aviat l’abandonarem. I per tant, no caldrà que hi entrem. És com anar a una festa i no conèixer a ningú: és molt possible que al cap d’una estona marxem sense dir adéu.

A nivell professional, la selecció de xarxes agafa un matís important. En aquest cas, hem d’estar en aquelles xarxes son sabem que hi trobarem als nostres seguidors, encara que n’hi hagi pocs. Ara bé –i aquí ve el matís- hem de saber identificar quanta audiència tenim en cada espai per adequar-nos-hi i treure’n el màxim rendiment: una macrofesta per tres persones no té cap sentit. Si som els primers en entrar a una xarxa tindrem certa avantatge respecte als nostres competidors, però hem de ser conscients de que el nostre missatge arribarà a poca gent.

Per això és molt important analitzar la nostra audiència per identificar-los i saber veure on s’amaguen. La selecció o no d’una xarxa social dependrà del retorn que ens doni (és a dir, la resposta dels seguidors). Tenir poca o nul·la audiència significa un retorn baix, per tant, en aquests casos, hem de saber destinar-hi els recursos i el temps adequats segons l’audiència potencial.

Per acabar, recordeu quan temps va passar entre la primera i la segona connexió a Twitter o Facebook? Heu provat xarxes i després ja no hi heu entrat més?