dijous, 11 de novembre de 2010

Pàgina d’empresa o perfil personal?

Al Facebook, crear un perfil personal per una empresa és un error que comenten moltes empreses, grups, institucions i un llarg etcètera. Com ja he anat explicant en diferents missatges, aquesta és una estratègia que és del tot errònia. Avui intentaré explicar perquè.Primer de tot, he de reconèixer que és molt atractiu crear una persona falsa per una empresa. Fer-ho d’aquesta manera permet agregar a moltes persones com a amistats amb gran facilitat. Tot un caramel a la porta de qualsevol col·legi. Ara bé, a part d’això, no hi ha més avantatges. A partir d’aquí, les pàgines d’empresa guanyen per golejada: el que ofereixen a canvi és molt més interessant.

Comencem, però, desmuntant falsos mites:
 • Amb les pàgines d’empreses no puc adreçar-me a persones. Fals. Com a pàgina de Facebook pots fer qualsevol referència a una persona, una altra pàgina i a un altre grup. Simplement cal citar la persona amb el símbol “@” (l’administrador ha de tenir amistat amb la persona citada o seguir la pàgina o grup).
 • Amb les pàgines d’empreses no puc indiciar quines altres pàgines m’agraden. Fals. Simplement cal anar a qualsevol pàgina que ens sembli interessant i prémer el botó “Afegeix als favorits de la meva pàgina”.
 • Amb les pàgines de Facebook no puc enviar actualitzacions d’estat. Fals. Amb els perfils de Facebook podem realitzar les activitats que realitzaríem amb el nostre perfil particular. Totes les històries, a més, surten publicades al Canal de Notícies (Inici). En canvi, amb els grups no podem enviar notificacions d’estat.
 • Amb les pàgines de Facebook no tinc una url de facebook. Fals. A partir de 25 usuaris, es poden escollir url personalitzades.
A més, tenir una pàgina de Facebook ens permet fer coses que no podem fer amb un perfil personal:
 • Podem incloure informació bàsica específica (si tenim una botiga, podem indicar l’horari d’obertura).
 • Podem jugar amb la imatge de perfil (més grans que les imatges dels perfils personals).
 • Els perfils personals estan limitats a 5.000 usuaris. Les pàgines d’empresa, no tenen cap mena de limitació.
 • Facebook genera estadístiques de la pàgina: quanta gent ens segueix, d’on són, amb quin idioma ho fan, quina edat i sexe tenen i com actuen amb la nostra pàgina. Tota aquesta és una informació de primera qualitat que cal tenir present.
A part de tot això, i potser més important, és que Facebook ens pot tancar el perfil si descobreix que es tracta d’una empresa i no un particular. Facebook no pot controlar-ho tot, però si rep una denúncia d’un altre usuari (per exemple, un competidor), pot tancar la pàgina i nosaltres perdrem tot el continguts i les amistats que hi teníem.

Per cert, continuo negant amistat amb empreses que no conec. Si algú em proposta seguir una pàgina d’empresa, l’acceptaré encantat.

3 comentaris:

 1. Estic totalment d'acord tu, marc. Al cap i a la fi d'arrera de les empreses hi ha persones i té més sentit fer-se fan/seguidor d'una empresa que no pas amic.

  Crec que en la majoria de casos segurament és per desconeixement de l'eina.

  Nosaltres a aladetres ens trobem amb clients que estan en aquest cas i han de migrar de perfil personal cap un d'empresa per fer les coses bé i, es clar, amb el risc de perdre "amics" pel camí, així que els que estiguin en aquest cas, quan abans es faci millor.

  Afegiria que amb una pàgina d'empresa pots tenir vàris administradors (usuaris de facebook) i que un administrador pot tenir vàries pàgines d'empresa accedint amb el mateix perfil, el que facilita les coses.

  I la facilitat per incrustar caixes del tipus M'agrada per aconseguir fans d'un producte/servei/empresa a cop de clic.

  Crec que ara vaig a fer neteja al meu perfil ;)

  Enhorabona pel new look!

  Carles Ramos

  ResponElimina
 2. Gràcies Carles!

  Estic totalment d'acord amb tu. M'ho apunto a la llista d'avantatges. Sempre s'aprenen coses noves!

  Gràcies i enhorabona també per la vostra tasca a aladetres!

  ResponEliminaMoltes gràcies per participar!