dimecres, 19 de març del 2014

El nou algorisme de Facebook

En els darrers dies hi hagut canvis substancials en el que es coneixia com a Edge Rank, l’algorisme que fa servir Facebook per classificar les actualitzacions que veiem al News Feed o Canal de Noticies. Aquests canvis són vitals per les empreses i organitzacions presents a Facebook, ja que ens obliga a plantejar noves estratègies per arribar als nostres seguidors (com per exemple, a apostar per la publicitat de Facebook, fet que ha generat un fort debat a les Xarxes Socials).

Foto: mashable.com

El nou algorisme de Facebook està pensat per millorar l’experiència de l’usuari destacant els missatges de més qualitat. Ara, l’usuari rebrà únicament els missatges que Facebook consideri “interessants”, descartant-ne la resta, que d’entrada no es mostraran. Ara bé, com sabrà Facebook quins missatges són “interessants” i quins no? Com separarà el gra de la palla?

Fins ara, els usuaris rebien els missatges de forma cronològica, els més nous primer i després els més antics. A partir d’ara la classificació es farà seguint criteris de qualitat: a més relació positiva amb la pàgina i a més interaccions dels altres usuaris. Això vol dir que una publicació es mostrarà a més gent si aquesta té moltes interaccions (és a dir, “m’agrades”, comentaris i comparticions) o si tenim una forta relació amb la pàgina (és a dir, hi interactuem de forma constant). En canvi, les actualitzacions que no tinguin interaccions o rebin comentaris negatius, desapareixeran del Canal de Noticies de la resta de seguidors.

Seran els vots dels usuaris els que faran que una publicació arribi a més gent o a menys, és a dir, tingui un abast superior. Si pengem el menú del nostre restaurant però aquest no rep cap “m’agrada”, la publicació no es mostrarà a la resta de seguidors, perquè Facebook la considerà negativa.

Detall de la pàgina del Mercat de la Masuca, d'una actualització amb molt èxit
Això sempre ho podrem compensar, i aquí ve la polèmica, passant per caixa. Facebook ens diu que si volem impulsar una publicació que al seu parer no té qualitat, la integrem en un anunci o una campanya publicitària. Molts professionals s’han queixat, ja que això els obliga a invertir més recursos en les seves estratègies... si es que s’ho poden permetre.

Això vol dir que si volem que les nostres actualitzacions arribin als nostres seguidors, aquestes hauran de ser de qualitat i rebre quantes més interaccions millor. Això ens obliga a una nova estratègia, que passa pels següents punts:
  • Compartir contingut de qualitat que generi “m’agrades” o comentaris. Per exemple, fotos divertides, enllaços a articles web amb informació d’interès o generar contingut social de la nostra empresa.
  • Compartir contingut que generi converses entre els fans. Podem fer preguntes relacionades amb els nostres productes, amb el nostre sector o de qualsevol temàtica.
  • Evitar una sobredosis de missatges comercials, que només persegueixen ventes directes o ens porten a la shop online.
  • Cercar ambaixadors que generin missatges sobre els nostres productes o que comparteixin les nostres actualitzacions.
  • Passar per caixa i pagar a Facebook per fer que les publicacions arribin a més públic, siguin o no siguin seguidors.
Molta gent s’ha queixat que d’aquesta manera, haurà harem de batallar per arribar als fans que abans ja hi arribàvem de forma orgànica. Jo sempre he defensat que les actualitzacions a les Xarxes Socials han de connectar amb els nostres seguidors, ja que això mostrarà la cara més social i pròxima de l’empresa, a més de millorar la imatge de marca. Puc arribar a entendre que Facebook persegueixi una millor qualitat de les publicacions (així evitarem que el Facebook es converteixi en un tauler d’anuncis virtuals), però l’alternativa dels anuncis pot fer pensar que l’objectiu real de Facebook és aconseguir més ingressos a costa de les empreses.

Si estem a Facebook només per vendre, serà el mateix Facebook qui ens penalitzarà. Per tant, aquests canvis ens obliguen a ser més socials que mai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada



Moltes gràcies per participar!