No hi ha res més irresistible a Facebook que penjar una foto dels fills propis. Molts pares les pengen sabent que aquestes fotos tindran centenars de comentaris i “m’agrades”. A pràcticament tothom li agrada veure els fills dels altres per Internet (especialment si saben que no els hem d’aguantar). Hi ha qui les penja fotos dels seus fills pràcticament a diari (com en @markpic, com es va poder veure al documental "Penjats@Internet" de TV3) però no sempre tot és tan maco.
També hi ha casos que ens haurien de fer reflexionar un moment. És el cas de la Erin, una mare que dissenya espais domèstics i que es va trobar amb una desagradable sorpresa: algú li havia pispat la foto de la seva filla i se l’havia atribuït. Com explica en el seu blog, un noi (o algú que es fa passar per aquest noi) havia manllevat la seva foto i se’n va atribuir la paternitat:
“La meva preciosa filla Bella. El teu pare t’estima molt”, diu el comentari.
Aquest és un dels pocs casos en què s’ha descobert una foto robada i ens hauria de fer pensar en qui pot accedir a les nostres fotos i amb quina finalitat. Estic d’acord que, en aquest cas, el dany no sembla excessiu... però qui som nosaltres per valorar com pot afectar això a una mare o a un pare? A qui li agradaria que li robin els seus nens, encara que siguin només “fotos a Internet”?. T’agradaria que t’ho fessin amb els teus fills?
Si la resposta és “Sí” o “No m’importa”, endavant. Estàs en el teu dret. Però hem de tenir tota la informació per saber què fer amb aquestes imatges. Cada pare es lliure de decidir com retrata als seus fills i que en fa d’aquelles fotos, però com a pares hem de tenir en compte que si publiquem una foto dels nostres fills i no la controlem, molts la podran veure i alguns la podran fer servir pel seu propi benefici.
En el meu cas, encara no n’he penjat cap de foto (em falta un element indispensable), però sí tinc molt clara una cosa. Controlaré la privacitat de totes ells. Tan a Facebook com a Google+ podem restringir l’accés a certes fotos segons el grau d’amistat i a Twitter i Instagram podem blocar els nostres perfils perquè només vegin les fotos aquelles persones que volem que hi tinguin accés. I vosaltres, què feu de les fotos dels vostres fills?
Article d'opinió a l'Anoiadiari.cat, publicat el 4 de juliol de 2013.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Moltes gràcies per participar!