dijous, 17 de desembre del 2015

Concursos de likes a Facebook: com evitar les trampes d'alguns usuaris

Són moltes les empreses i comerços que fan sortejos a Facebook i a les xarxes socials. Són una molt bona iniciativa ja que ens poden ajudar a aconseguir més seguidors, que les nostres actualitzacions arribin a més persones i reforçar els vincles amb els nostres seguidors, ja siguin els personals com els que estableixen cadascuna de les xarxes, especialment Facebook (un dia us parlaré dels vincles automàtics que estableix Facebook).

Els concursos a les xarxes socials a desperten l'interès de moltes persones. Especialment si el premi és un gran regal. Però ens podem trobar que hi hagi usuaris que vulguin guanyar a qualsevol preu i facin trampes. I la última tendència en aquest sentit són els usuaris, grups i pàgines que intercanvien likes per guanyar concursos. Hi ha fins i tot qui cobra per aconseguir desenes o centenars de vots. Els trobareu especialment a Facebook, la xarxa social amb més pes a l'actualitat.

La nostra pàgina de Facebook fa un sorteig de likes. És a dir, per guanyar s'han d'aconseguir el màxim número de "m'agrades" en una fotografia o comentari. Qui en tingui més, s'emporta el premi. Normalment, els participants demanen ajuda als seus amics, familiars o coneguts. Fins aquí cap problema.

Però hi ha usuaris que intercanvien likes amb d'altres usuaris que no coneixen de res... a canvi d'un m'agrada en el seu propi concurs o d'una quantitat variable de diners. Una cerca ràpida us permetrà trobar varies pàgines, grups i usuaris d'aquest estil. Aquí teniu una petita mostra de grups oberts i pàgines, però segurament n'hi haurà més en grups tancats.

Grup de Facebook per aconseguir likes

Oferta de compra de likes

Grup de Facebook per aconseguir likes

Pàgina de Facebook per aconseguir likes

Aconseguir aquests "m'agrades" tramposos és molt fàcil. Selecciono el grup amb més usuaris, poso un comentari amb l'enllaç de la foto on vull aconseguir els "m'agrades" i espero que la resta d'usuaris em diguin quina foto volen que jo els hi faci un "m'agrada". D'aquesta manera, una fotografia pot aconseguir desenes de likes fraudulents, el que pot perjudicar el concurs de la nostra pàgina de Facebook i la imatge de la nostra empresa, marca o comerç.

Usuari demanant likes per guanyar un concurs a Facebook.

Usuari demanant likes per guanyar un concurs a Facebook.

Usuari demanant likes per guanyar un concurs a Facebook.

Usuària promocionat una web per guanyar un concurs a Facebook

Com evitar que els usuaris facin trampes als concursos de Facebook?

Hi ha tres maneres per evitar aquests "m'agrades" fraudulents:
  1. Especificar molt bé a les bases del concurs que es controlarà cadascun dels participants per evitar trampes. D'aquesta manera, els participants sabran que hi haurà un control estricte i s'ho pensaran dues vegades abans d'intentar-ho.
  2. Que aquest control estricte existeixi realment. Segurament hi haurà participants que ho intentaran, per tant, s'ha de controlar qualsevol moviment que veiem sospitós: molts "m'agrades" de cop i volta; molts "m'agrades" d'usuaris d'altres països, comentaris de l'estil "Ja tens el meu like, ara vota a (...)." S'han de revisar especialment aquells participants que tinguin més "m'agrades".
  3.  Fer que el premi no s'adjudiqui a la persona amb més vots, si no fer un sorteig entre tots els participants. D'aquesta manera evitarem que la competició sigui cosa de dos o tres participants i evitarem que aquests tinguin la temptació de fer trampes. No és el mateix fer trampes quan tens la victòria final quan encara depens d'un sorteig.

La nostra reputació com a empresa, negoci o comerç pot ensorrar-se si els usuaris veuen que els nostres concursos a Facebook han estat adulterats per trampes i no fem res per corregir-ho. Per tant, hem de ser conscients d'aquesta pràctica i evitar que ens passi. De moment, no sembla una pràctica molt popular, però que ja ha arribat i que s'ha de controlar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada



Moltes gràcies per participar!